Zolders

 

Een zolder is vaak een amper gebruikte ruimte in huis. Toch kunnen we er heel wat betekenen: we kunnen vloeren leggen, de zolder isoleren en we kunnen een velux-raam plaatsen waardoor een licht binnenkomt in de zolder.

 

 

De zolder isoleren

We kunnen zolders isoleren met twee verschillende stoffen: kunststof isolatie en minerale wol. Het heeft allebei voor- en nadelen.

 

Kunststof isolatiemateriaal

Om zolders met kunststof te isoleren, gebruiken we PUR (wat staat voor polyurethaan). Het grote voordeel met kunststof, is dat ze waterafstotend is. PUR is dus perfect om als isolatiemateriaal te gebruiken in een vochtige ruimte. Ze zijn ook minder zwaar dan platen van minerale wol en ze zijn gemakkelijk te versnijden.

 

Kunststof isolatiemateriaal is wel niet erg flexibel. Het is dus moeilijker om te gebruiken als de ondergrond niet effen is. Het is ook vaak duurder dan glaswol.

 

Minerale wol

Een tweede mogelijkheid om zolder te isoleren is minerale wol. Er bestaan verschillende soorten, maar DDM Dakwerken en Gevelwerken gebruikt de bekendste soort: glaswol.

 

Een groot voordeel aan glaswol is de flexibiliteit. Het is erg gemakkelijk te plaatsen op oneffen oppervlakken. Het isoleert warmte (wat meestal de hoofdreden is om een zolder te laten isoleren), maar het isoleert ook geluid en het is niet brandbaar.

 

Een nadeel aan glaswol is dat de lambda-waarde van glaswol hoger ligt dan die van de kunststofplaten. Dat wil zeggen dat glaswol minder goed isoleert dan kunststof bij eenzelfde dikte. Het is wel de goedkoopste optie om een zolder te isoleren.

 

 

 

De wanden van de zolder aankleden

Als de isolatie geplaatst is, moeten we de wanden van de zolder nog aankleden zodat het veilig is om op de zolder te zijn.

 

DDM Dakwerken en Gevelwerken kleedt die wanden aan met gyproc platen. Gyproc is gemakkelijk en snel te plaatsen, is niet brandbaar, is goed voor het milieu (toch in vergelijking met andere soorten pleister) en heeft een lange levensduur. Perfect dus voor de zoldermuren.

 

 

 

Vloeren leggen op zolder

Naast de muren van de zolder, kunnen we ook vloeren leggen. Die vloeren leggen we met OSB-platen. Waarom OSB-platen? Wel, de platen zien er misschien robuust uit met de zichtbare houtschilfers, maar die platen hebben ook een isolerende werking. Het isolatie rendement ligt op 80 à 90%. Daarnaast geldt voor OSB platen dat het naast warmte, ook geluid isoleert.

 

 

Een raam plaatsen in de zolder

Wil je de zolder gebruiken als leefruimte? Dan is het aan te raden om een VELUX raam te laten steken op zolder. Zo krijg je natuurlijk licht binnen. Iets wat essentieel is als je de zolder als leefruimte wil gebruiken. Ook omdat je de ruimte dan veel gemakkelijker kan laten ventileren.

 

Wij garanderen je dat DDM Dakwerken en Gevelwerken je VELUX raam installeert met de nadruk op een waterdichte plaatsing met oog op detail.

 

 

Wil je je zolder laten isoleren? Of wil je een VELUX raam laten plaatsen? Neem nu contact op met DDM Dakwerken en Gevelwerken en we helpen je met veel plezier verder.

 

 

Dit kan jou misschien ook interesseren:

- Pannendaken

- Staaldaken

- Leien daken