Pannendaken

Pannendaken

DDM Dakwerken en Gevelwerken is dé expert in het plaatsen van pannendaken. Deze pannendaken plaatsen we met diverse soorten pannen zoals gegolfde dakpannen, tegelpannen en stormpannen. Deze dakpannen hebben een aantal unieke eigenschappen waardoor ze de ideale dakbedekking vormen voor uw nieuwe woning of bij de renovatie van uw bestaande dak.

 

Soorten dakpannen

Er bestaan twee soorten dakpannen waartussen je kan kiezen: kleidakpannen en betonpannen.

 

Kleidakpannen

Kleidakpannen worden gemaakt van gebakken rivierklei. Ze hebben een natuurlijke en authentieke uitstraling. Daarnaast zijn kleidakpannen zeer duurzaam. Je kan ze verkrijgen in verschillende vormen en kleuren. Meer nog, kleidakpannen worden in de kern gekleurd, wat betekent dat ze nooit zullen verkleuren, ook niet na 20 of 30 jaar.

 

Betonpannen

Betonnen dakpannen bestaan uit zand, cement en bepaalde toeslagstoffen. Ze zijn net als traditionele, keramische dakpannen leverbaar in gegolfde vorm en vlakke vorm. Net zoals de kleidakpannen worden ze in de kern gekleurd waardoor ze minder snel verkleuren en lichte beschadigingen minder snel opvallen.

 

Welk pannendak kiezen?

Welk pannendak kan je nu best kiezen? Dit hangt af van de uitstraling waarnaar je op zoek bent en welk budget je beschikbaar hebt. Kleidakpannen gaan langer mee dan betonnen dakpannen en blijven ook langer mooi. Je zal het verschil tussen beide dakpannen echter wel pas na 15 tot 20 jaar kunnen zien, afhankelijk van de oriëntatie van je dak. Indien je je pannendak wilt laten renoveren tegen een goede prijs, dan kan je best kiezen voor een betonnen pannendak.

 

Dakpannen vervangen

Wanneer kan je je pannendak best vervangen? Dakpannen zijn samen met leien de meest geplaatste dakbedekking voor hellende daken in Vlaanderen. Omdat ze zoveel voorkomen durven er nu en dan natuurlijk wel eens problemen de kop opsteken. Er zijn verschillende redenen waarom je je pannendak moet vervangen. Herken je onderstaande problemen? Dan kan je best je dakpannen laten vervangen!

 

  • Lekkage
  • Hoge energiekosten
  • Gescheurd loodwerk
  • Vogels onder het pannendak
  • Oude dakpannen
  • Stormschade
  • Mosgroei

 

Hiermee beginnen de problemen natuurlijk pas. Stukken kapotte dakpannen kunnen naar beneden vallen, schade berokkenen of je dakgoot zelfs verstoppen. Bij zware dakproblemen zoals deze is je dakpannen vervangen de enige oplossing. Natuurlijk moet je niet alleen de dakpannen zelf, maar ook alle bijbehorende hulpstukken zoals de knikpan, gevelpan en nokpannen laten vernieuwen of herstellen. Aan de slag dus!

 

Dakpannen laten reinigen

Om te voorkomen dat je dakpannen uiteindelijk kapot gaan is het belangrijk om ze grondig te onderhouden. Hoe dat onderhoud er uit zal zien wordt al bepaald bij het leggen van een nieuw hellend dak. Denk bijvoorbeeld maar aan het ontmossen, reinigen en coaten van je dakpannen. De ligging van de woning en de oriëntatie van het dak, en de soort dakbedekking zullen op termijn bepalend zijn voor het soort onderhoud dat je zal moeten uitvoeren. Wil je vervuiling op je dak beperken? Dan kies je best voor een dak met een goede afwatering dankzij de juiste hellingsgraad, goede goten en afvoeren. Probeer een bosrijke omgeving steeds te vermijden en zorg ervoor dat je dakvlak voldoende zonlicht krijgt. Zo kan je de termijn tussen je onderhoud, en de kosten natuurlijk, zo laag mogelijk houden.

 

Pannendak nodig? Contacteer ons vrijblijvend!

 

Deze daktypes interesseren u misschien ook: