Hellende daken

Hellende daken

DDM Dakwerken en Gevelwerken is dé specialist in het plaatsen en renoveren van hellende daken. Hellende daken zijn heel erg veelzijdig. Ook hebben hellende daken het voordeel dat je meer ruimte creëert in huis. Zo is er al snel plaats voor een zolder of een extra kamer. Ook hebben ze de perfecte vorm om regenwater te verzamelen. Zo kan je regenwater gebruiken in het dagelijkse huishouden. Kom hier meer te weten over hellende daken.

 

Verschillende soorten dakbedekking

 

Dakpannen

Dakpannen zijn nog altijd de favoriete dakbedekking van heel wat Vlamingen. Ook hier bestaan er twee verschillende soorten. De eerste soort zijn de betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen zijn budgetvriendelijk en erg goed voor het milieu. Ze moeten namelijk niet op zo’n hoge temperatuur gebakken worden. Betonnen dakpannen gaan zo’n 30 jaar mee. De tweede soort zijn keramische dakpannen. Keramische dakpannen zijn gebakken uit klei. Dankzij die klei hebben ze een natuurlijke uitstraling wat veel mensen mooier vinden dan de uitstraling van de betonnen dakpannen. De keramische zijn ook heel wat duurzamer. Die gaan tot wel 50 jaar mee.

 

Dakpanplaten

Wil je de mooie rustieke uitstraling van een pannendak, maar is je budget beperkt? Dan zijn dakpanplaten de perfecte keuze voor jou. Ze zijn gemaakt uit kunststof, zijn erg licht en zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. De platen zijn groot waardoor de plaatsing erg snel kan gebeuren.

 

Leien

Ook leien zijn een populaire keuze als dakbedekking bij hellende daken. Mensen kiezen vooral voor leien daken als ze een strak en mooi afgewerkt dak willen. Net zoals bij dakpannen, zijn er hier ook twee verschillende soorten. De eerste soort zijn de natuurleien. Die hebben een hele authentieke uitstraling, zijn enorm duurzaam (ze gaan tot 80 jaar mee) en ze vergen weinig onderhoud. Leien zijn erg goed bestand tegen temperatuurverschillen en weersinvloeden. De tweede soort zijn de kunstleien. Dat zijn leien uit - zoals je waarschijnlijk al vermoedt - kunststof. Ze hebben dezelfde uitstraling als natuurleien, maar ze zijn een stuk goedkoper. Ze gaan ook wel minder lang mee: zo’n 30 jaar. Wat dus 50 jaar minder is dan de natuurleien. Het grote voordeel is het grote aanbod aan formaten en kleuren.

 

Soorten hellende daken

Er zijn twee verschillende manieren om een hellend dak op te bouwen.

 

Traditioneel gordingendak

Bij een traditioneel gordingendak komt het erop neer dat er houten balken in het dak gespannen worden zodat het gewicht ervan op de muren terechtkomt.

 

Spantendak

Een hellend dak kan ook gebouwd zijn met spanten. Spanten zijn houten tussenstukken die worden samengehouden door metalen tussenstukken. Een traditioneel gordingendak steunt op de muren, terwijl een spantendak zichzelf kan dragen.

 

Welke factoren spelen mee in de prijsbepaling van een hellend dak?

 

Er zijn heel wat verschillende opties om een hellend dak mee af te werken. Daardoor kunnen de prijzen ook heel erg verschillen, naargelang welke keuzes je maakte. Toch zijn er een paar belangrijke factoren die altijd meespelen:

 

    • Wat moet er juist gebeuren? Wordt er een nieuw dak gezet? Is er enkel onderhoud nodig? Of doen we een hele renovatie?

    • Wat is de complete oppervlakte van het dak?

    • Welke dakbedekking wil je als afwerking? Wil je pannen? Of toch leien?

 

 

 

Wil je zelf een hellend dak laten plaatsen? Of wil je misschien je dak laten renoveren? Neem vrijblijvend contact op met DDM Dakwerken en Gevelwerken en wij helpen je met veel plezier verder. 

 

Deze daktypes interesseren u misschien ook: